Planten en plukken

tuin, achtertuin,veranda, tuinpadmal, tuinpad, terras, mamoesjka, blogger, overkapping

Beestjes

Vroeger als klein meisje vond ik de natuur maar niets. Ik was doodsbang voor wespen, vliegen en zelfs voor lieveheersbeestjes. Met mijn ouders trok ik in de zomermaanden door de bergen van Oostenrijk of Zwitserland en ik heb daar werkelijk niets van onthouden. Of eigenlijk, mijn herinneringen gaan over etenswaren die ik door de lucht gooi omdat er vanuit de verte een beestje op mij af kwam vliegen. Misschien een beetje gek maar ik had dus echt paniekaanvallen en ik speelde als klein meisje niet graag in de achtertuin.

Mijn kinderen hebben mijn angst ook meegekregen wat regelmatig zorgde voor allerlei “grapjes”. Kijk mam, een lieveheersbeestje in mijn hand! Ik wist niet hoe snel ik naar boven moest rennen! Heel eerlijk, mijn fobie voor lieveheersbeestjes is nog steeds niet voorbij. Die dingen stinken gewoon echt!

Zijn ze gek geworden?

Ik weet niet wanneer de veranderingen zijn ontstaan maar plots had ik interesse voor bloemen en planten. Als puber heb ik ooit een beroepskeuze test gedaan. Ik herinner mij het uitslag gesprek nog als de dag van gisteren:

Mevrouw Zieltjens? U mag naar binnen komen, de uitslag is bekend! Een beetje geïrriteerd ging ik op een glimmend zwart klapstoeltje zitten. Hoe kan zo’n test bepalen waar mijn toekomst gaat liggen? Er komt vast iets uit in de beauty of modewereld sprak ik tegen mezelf. Mijn ouders die aandrongen op deze test omdat ik nooit eens wist wat ik wilde hadden vast spijt na het horen van de uitslag. Een beauty meisje? Dat is niks voor ‘ons Ilona’.

Mevrouw? Hallo? Nog diep in gedachten bevestig ik mijn aanwezigheid.

Aan de hand van de vragenlijsten en het gesprek die ik eerder met u heb gehad (U? ik ben 15!) kan ik u vertellen dat wij duidelijk een voorkeur zien. U moet denken aan een opleiding in het ‘groen’.

Groen? Wat bedoelt ze? Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot bloemist, hovenier of andere groen opleidingen. Serieus? Ik verslikte mezelf bijna in het kopje thee die ik eerder kreeg aangeboden en begon ontzettend hard te lachen. Deze mensen wisten niets van mij! Een opleiding in het groen? En die beesten dan?

Inmiddels ben ik 20 jaar ouder en denk ik soms terug aan dit gesprek. Hadden ze toch gelijk?

Achtertuin

Aan het begin van het voorjaar ben ik begonnen in de achtertuin en ik kan er niet meer mee stoppen. Ik sta met blote armen, benen en zelfs op blote voeten in mijn bloementuin en ik raak niet meer in paniek.

Met behulp van een tuinpadmal maakte ik samen met manlief een nieuw tuinpad en ik haalde de grasmatten uit de tuin om meer ruimte voor bloemen en planten te creëren.

Ik ging aan de slag met allerlei zaden en ik zorgde met liefde voor de kweekbakjes.

Tuinpadmal

Op Instagram hebben jullie de afgelopen maanden mijn werkzaamheden in de achtertuin kunnen volgen. Ik heb ontzettend veel vragen ontvangen en vandaag zet ik alles op een rijtje.

Op youtube zag ik eens een filmpje voorbij komen waarbij een tuinpad in een handomdraai werd aangelegd met behulp van een mal. Dat kan ik ook! Mijn eerste tip gaat zijn; vertrouw niet op filmpjes waarin je een persoon zonder zweet, op zijn mooiste schoenen en met schone handen een tuinpad ziet aanleggen in 2 minuten!

Online vond ik een mal op mijn terras zelf te creëren. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende designs. Gebruik als zoekwoord: tuinpadmal

Aan de slag!

  • Verwijder onkruid en maak de grond gelijk. Bedek de bovenlaag met wit zand en eventueel met een worteldoek. Ik heb zelf een worteldoek gebruikt en na 5 maanden heb ik nog geen onkruid gezien.
  • Met een touwtje en een aantal satéprikkers zet je een rechte lijn in de grond af.
  • Bij de bouwmarkt koop je cement. VEEL cement! 1 zak cement van 25 kilo is goed om 2 keer de mal te vullen. Ik koos voor standaard lichtgrijs cement maar je kunt deze eventueel in allerlei kleuren zelf maken.
  • Je plaatst de mal op de grond en vult deze met cement. Met een hamer stamp je alle hoekjes goed aan.
  • Mal verwijderen en oneffenheden met een plamuurmes strak strijken.
  • Herhaal dit zo’n 75 keer voor een terras van ongeveer 15 vierkante meter.
  • Minimaal 48 uur drogen.
  • Voegen vullen met wit zand
  • Klaar!

Bloemist

Mijn tuin is klaar en mijn handen jeuken om nog meer te doen met groen! Ooit hoop ik op een boerderijtje te wonen waar ik hele dagen kan graven en planten in de tuin. Met rieten mandjes bij de oprit zodat voorbijgangers een boeketje kunnen plukken want er is genoeg. Zie ik je dan? Dan bind ik een leuke strik om je zelf geplukte boeket en dan ben ik toch nog een beetje die bloemist, de hovenier, dat meisje die als 15 jarige het advies kreeg om in het groen te gaan werken.

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast om ook aan de slag te gaan? Mocht je nog vragen hebben of ideeën willen uitwisselen dan mag je altijd een berichtje sturen. Leuk!

tuinpadmal, achtertuin, tuin, blogger, planten, bloementuin, mamoesjka, interieurblogger, zelf een tuinpad maken, tuinpad, terras, terras aanleggen, pluktuin

tuinpadmal, achtertuin, tuin, blogger, planten, bloementuin, mamoesjka, interieurblogger, zelf een tuinpad maken, tuinpad, terras, terras aanleggen, pluktuin

tuinpadmal, achtertuin, tuin, blogger, planten, bloementuin, mamoesjka, interieurblogger, zelf een tuinpad maken, tuinpad, terras, terras aanleggen, pluktuin

tuinpadmal, achtertuin, tuin, blogger, planten, bloementuin, mamoesjka, interieurblogger, zelf een tuinpad maken, tuinpad, terras, terras aanleggen, pluktuin

tuinpadmal, achtertuin, tuin, blogger, planten, bloementuin, mamoesjka, interieurblogger, zelf een tuinpad maken, tuinpad, terras, terras aanleggen, pluktuin, bloemen