Opruimen kun je leren!

Interieur, wit wonen, interior, blogger, interieurblogger, mamoesjka, minimalisme, duurzaam

Opruimen

Ons huis is altijd opgeruimd en fulltime schoon! Wij kunnen van de vloer eten en mocht je het leuk vinden dan kun je gerust aan onze wc-bril likken.

Uhh… geloof je dat echt? Het opruimen en schoonmaken van ons huis is absoluut niet mijn prioriteit maar ik doe mijn best en dat gaat de laatste tijd steeds beter.

Op Instagram krijg ik regelmatig vragen en opmerkingen. Hoe krijg ik mijn huis zo opgeruimd en leeg?

Ik ben de afgelopen maanden heel bewust bezig geweest met opruimen en het uitzoeken van spullen. Ik gooi niet ineens spullen weg maar ik probeer wel te bekijken of ik bepaalde spullen nog echt nodig heb. Vind ik dit nog mooi? Heb ik meerdere exemplaren en waarom bewaar ik al die oude schoolagenda’s met plaatjes van televisieseries en boybands uit de jaren 90 nog?

Ik neem de tijd om allerlei spulletjes te bekijken en daarbij moet ik dingen opruimen.

Flippo’s

Stiekem is opruimen echt heel leuk! Tijdens het uitzoeken van de dozen op zolder kwam ik erachter dat ik vroeger elke week op een andere jongen verliefd was. Samen met mijn zusje spaarde ik mappen vol met flippo’s en ik vroeg mezelf af hoeveel chips ik moest eten om zo’n mega verzameling bij elkaar te sparen. Ik vond een computerspelletje en zocht ondertussen naar nieuwe batterijen om nog een potje Tetris te kunnen spelen. Ik genoot van de verhalen die ik vroeger als kind heb geschreven die ik bewaarde in een map versierd met de mooiste tekeningen. Ook kwam ik allerlei gezelschapsspellen tegen die al jaren niet gebruikt zijn. Weg! Niemand heeft nog zin om spelletjes te spelen met vragen uit de jaren 80 en als ik 1 schoolagenda bewaar is dat ookwel prima.

Herinneringen zitten vooral in het hoofd en niet perse in een oude doos op zolder. Toch?

Het begin is gemaakt

Nu moet je niet denken dat onze zolder inmiddels is veranderd in een balzaal want rommel groeit! Ik ben heel goed in het verplaatsen van spullen. Als ik in de woonkamer ben uitgekeken op een stoel dan komt hij automatisch op zolder terecht. De afgelopen tijd heb ik verschillende spulletjes verkocht. Ook mooie items! Items die ik ooit heel graag wilde hebben maar stiekem na een paar maanden niet meer zie staan. Ik ben nog lang niet klaar met opruimen maar het begin is gemaakt en de knop is omgezet.

Minimalisme ‘Verlangen naar minder’

Een paar weken terug las ik het boek ‘Verlangen naar minder’. Een boek vol inspirerende verhalen en tools om je leven te minimaliseren. Aanrader!

Ik ben geen wereldverbeteraar maar ik wil mijn leven graag iets groener maken. Lichtgroen is ook groen! Ik koop bewuster, minder impulsief en duurzaam. Enkel nog spullen in huis waarvan ik elke dag blij kan worden en liever 5 fantastische kledingstukken dan 20 items die ik misschien toch wel nooit ga dragen maar kocht vanwege het aantrekkelijke prijskaartje.

Minder spullen in huis zorgt voor rust in huis en je hoofd. Geloof mij maar!

Ooit was ons huis vol kleurrijke accessoires en allerlei frutsels. Tegenwoordig krijg ik al onrust van een bos bloemen op tafel. Ja toe, lach maar! Ik ben dol op bloemen maar ik raak er toch een beetje kriebelig van.

Makkelijk gezegd?

Om je huis iets rustiger te maken hoef je echt niet meteen drastisch spullen te gaan weggooien. Als je vanaf vandaag (oké, vanaf volgende week mag ook) iets bewuster gaat nadenken bij alles wat je koopt dan merk je in de komende maanden echt verschil. Dus niet meer naar de Action voor een pakje pleisters en thuiskomen met een tas vol spullen die je helemaal niet nodig hebt.

Kijk eens bewust rond in je huis. Heb je alles echt nodig? En waarom? Bewaar je spullen omdat je het misschien ooit kunt gebruiken? Niemand heeft 4 verschillende sets servies nodig en die vormpjes om ijsjes te maken, donutmaker, popcorn of suikerspin machine ( ik weet dat half NL deze dingen in de kast heeft staan) ga je echt niet missen! Leuk om eenmalig of misschien 2 keer te gebruiken op een regenachtige zondagmiddag maar daarna blijven ze in de kast staan en waarschijnlijk blijf je deze bewaren omdat je ze misschien ooit nog wil gebruiken. Ondertussen bezitten ze je halve keukenkastjes en zo’n ding kun je echt wel bij iemand lenen mocht je ooit ineens denken; ‘ goh, had ik maar een machine want ik heb ineens zo’n zin in een suikerspin’ Weg ermee!

Verkoop je spulletjes via Instagram, Facebook of Marktplaats en je houd er een leuk centje aan over. Nee, niet meteen uitgeven aan nieuwe items maar bewust kiezen en overwegen.

Mag ik dan niks meer?

Hé, ik ga je niet vertellen wat je wel of niet mag kopen. Ik zal ook zeker nooit met een corrigerend vingertje wijzen. Als jij oprecht blij kunt worden van allerlei beeldjes, frutsels en kopjes in de kast met teksten zoals ‘hoera geslaagd!’ dan moet je dat zeker blijven koesteren.

Denk je na het lezen van de tekst; ik heb inderdaad deze kopjes achterin de kast verstopt en ik gebruik deze nooit!? Bewaar jij kleding die je ooit weer hoopt te passen? Niet doen! Maak een ander blij en begin met opruimen! Succes

Interieur, wit wonen, interior, blogger, interieurblogger, mamoesjka, minimalisme, duurzaam